На гости в родната къща на Еволюцията

От 1842 г. до своята смърт през 1882 г. (19-ти април), Дарвин и неговото семейство живеят в Даун Хаус, в град Даун, Англия. Къщата и градината са местата, на които вечно любопитният Дарвин наблюдавал дивата природа и написал първия по рода си труд „Произходът на видовете”.

След смъртта на Дарвин и съпругата му, къщата бива дадена под наем до 1907 г., когато е преустроена в девическо училище. В последствие къщата е превърната в музей, като е възстановен видът ѝ от дните на Дарвин.

В градината на Даун Хаус, посетителите могат да се разходят през гората, където Дарвин прекарвал дните си в размишление върху своите експерименти. Много от неговите ръкописи са изложени дигитално на дисплеи и могат да бъдат разгледани.

Разбира се, Чарлз Дарвин бил не само отличен теоретик, но и добър практик. Ботаническата му градина била неизчерпаем зелен океан от идеи, но също служела и за тяхното прилагане, и доказване. По негова нареждане се поддържали множество овощни градини и цветни лехи.

Влизайки в самата къща, вероятно ще ви се прииска да преровите чекмеджетата, да погледнете през микроскопа или да помиришете съдържанието на всичките бутилчици. Жалко, но дори на децата си Дарвин не позволявал това, камо ли на вас!

За автора

Вашият коментар