Намаляващата Y-хромозома не означава изчезването на мъжете

Дали Y-хромозомата наистина е на път да изчезне? Е, може би (след 10 милиона години или повече), но най-вероятно – не.

Ученият и историк по генетика и полови различия Сара Ричардсън, коментира твърдението, че Y-хромозомата е на път да изчезне. Според Ричардсън тя не използва стандартна рекомбинация за възстановяване, откъдето идва и загрижеността за разпространението на гени. Но ново проучване показва, че Y-хромозомата използва рекомбинация, подобна на процеса на възстановяване.

Със сигурност е факт, че еволюцията на хромозома Y (от първоначалния си статут на X-хромозома), тъй като тя се предава клоново от мъжки на мъжки индивид, и не се възстановява чрез стандартна рекомбинация, е свързана с некротизиране на стотици гени. Това е вярно за всяка хромозомно структурирана  полова система – в продължение на милион години. Клоново наследена хромозома в двойка секс-хромозоми, губи своята функция различна от определяне на пола и намаляването броя на гените. Дали човешката Y-хромозома ще изчезне? Във някои посевки, това вече се е случило, така че със сигурност това е теоретична възможност, според Сара Ричардсън.

Въпросът е защо сме толкова загрижени за това сега? Ако хромозома Y изчезне, това няма да се случи в скоро време (ще са необходими повече от 10 млн. години за това). И както в посевките, изчезването на Y не означава принципно изчезване на мъжкия пол. Дейвид Пейдж от Масачузетския технологичен институт е открил, че рекомбинация, подобна на процесите в Y-хромозомата („генно преобразуване“) могат да помогнат за възстановяването на човешката Y и да задържат в застой по-нататъшна дегенерация.

Така, че с възстановителния процес от гледна точка на милиони измервания, идеята за изчезването на Y-хромозомата е просто във въображението на обществото. Ричардсън смята, че това се дължи повече на култура, отколкото на изследвания.

Най-популярната загриженост за състоянието на Y е обвързана с опасенията за спад на мъжете в постфеминистична възраст и с други биологистични разсъждения за спада на броя на мъжките сперматозоиди и липса на еволюционна адаптация на уж „феминизераната“ околна среда на постиндустриалната работна сила. Теориите за дегенерация на Y-хромозомата са наистина един възел, който при добро разбиране на културата на равноправието между половете, помага да разберем остротата на научния дебат, добавя Ричардсън.

За автора

Вашият коментар