Not that crap again!

Love Actually, освен сълзлива романтична комедия, е и чудесна пародия на куп коледни клишета – и може би за това е един от малкото коледни филми, които още търпим да гледаме всяка година. Сред близо стоте едновременни истории, които се разказват, е и на екс-рок звездата Били Мак, който по някаква причина записва коледна кавър версия на Love is All Around на The Troggs. Когато в крайна сметка песента му става сингъл номер 1 за коледа и я пускат по локалното радио, Били изкрещява на живо в ефира „Not that crap again!“ – в по-лек превод, „Не отново тази гадост“. По-долу ще ви предоставим още няколко по-интересни “crap”-ове с нотка на коледна пародия. Може и да сте ги виждали вече, но това са рисковете на глобализацията:

Започваме със самия Били Мак: Love Is All Around, except we’ve changed the word “love” to “Christmas”:

Покойната Кърсти МакКол и чаровният алкохолик без зъби Шейн МакГоан(ирландец, не македонец),записват през далечната 1987-а година The Fairytale of New York. Весела Коледна песничка, докато не се заслушаш в текста на разлюбената двойка, която си пожелава всичко най-лошо. Междудругото Шейн е роден на 25 декември:

Макар и не толкова директно свързана с Коледа, но отново с празничен дух – и отново с Шейн, този път в дует с иначе изключително мрачния Ник Кейв. И двамата изглеждат съмнително пияни, докато пеят, че светът е красив:

Продължаваме ирландската вълна с Dropkick Murphys и коледната им песен The Season’s Upon Us. Мелодийката отново ни вкарва в свят на щастливи зелени дръвчета, бляскави играчки и лампички навсякъде. Протагонистът обаче споделя омразата към семейството си и благодарността, че Коледа идва само веднъж годишно:

Пародийна компилация без Монти Пайтън не е никаква компилация. Мечтана от всички Коледа – вали сняг, но е топло и всички изглеждат умни:

Друг цар на пародийте – Уиърд Ал Янкович ви подарява весела коледна песничка, мигове преди края на света, заради ядрена война:

Нещо по-комерсиално – Барни Стинсън от сериала How I Met Your Mother и неговият коледен поздрав:Bang someone in need

И нещо българско – малко класика от Каналето:

Накрая на шеговито-саркастичната статия, ще си я самоиронизираме с песента на Half Man Half Biscuit – It's Cliched to be Cynical at Christmas – Клиширано е да сте цинични по коледа.

И за финал – ако си търсите филм в подобна тематика – Bad Santa е идеалният избор за вас.

За автора

Вашият коментар