Новите дрехи на Бенджамин Франклин

Нов вид на любимата ни 100-доларова банкнота пусна в обращение от вторник Федералният резерв на САЩ. Зеленото лице на Бенджамин Франклин вече ще се поставя на по-модерна хартия, с различни триизмерни защити. Банкнотите трябваше да се появят в ръцете на хора по целия свят още преди 2 години, но поради различни проблеми с печатарските машини, които са ги мачкали или са оставяли петна от мастило, дебютът им се отлага. Цялостното „префасониране“ на американските банкноти пък започва още преди 10-ина години.

100-доларовата банкнота е доста важна за САЩ. Всъщност може да се каже, че това е един от най-изнасяните продукти от Щатите. Средно между 50 и 70% от 100-доларовите банкноти, които съществуват по света са зад границите на САЩ.

Доста популярно е мнението, че на всички американски банкноти са поставени лицата на президенти на САЩ. Най-известното изключение е именно 100-доларовата банкнота и ликът на Бенджамин Франклин. Той е един от „Бащите основатели“, но не става президент на САЩ, за разлика от еднодоларовия си приятел Джорд Уошингтън(или Вашингтон).

Изключително важна за американската история фигура, но не президент, е поставена на 10-доларовата банкнота. Там е ликът на Александър Хамилтън – също „Баща основател“ и министър на финансите по време на президента Уошингтън. И ако Уошингтън, Франклин и Мадисън са определили общата политика на Щатите, то Хамилтън е отговорен за икономиката на страната и пътя, по който тя върви вече повече от 300 години. Неслучайно е и единственият(след Бен Франклин – наричан и „президентът, който никога не е бил президент“), който не е бил начело на държавата.

Лице на жена също е поставяно на американски паричен документ. Съпругата на Джордж Уошингтън – Марта е поставяна на Сребърни сертификати от 1886-а и 1891-а година.

Също като и на българските банкноти, на гърба обикновено е изобразена някаква историческа сцена. Така Томас Джеферсън изпреварва колегите си, като е единственият, който се появява и от двете страни на банкнотата – като физиономия от едната страна на двудоларовата хартийка, и като част от подписващите Декларацията за Независимост на гърба.

100-доларовата банкнота далеч не е най-„скъпата“. Америка е принтирала банкнота с номинал 100 000 долара. Тя се е използвала преди време при преводи между банки. В момента интернет банкирането я прави ненужна. Коя е историческата личност, която е принтирана на нея? Удроу Уилсън. 28-ият президент на САЩ, управлявал държавата по време на Първата световна война. Всъщност, за България, Уилсън е фигура, която трябва много да уважаваме – в общи линии е единственият човек, който се застъпва за нас и предлага по-меки условия по време на подписването на Ньойския договор. Американците не винаги са лоши богаташи, които искат да ни изкопаят златото. Интересното при него е, че след като претърпява удар, известно време на практика държавата се управлява от жена му Едит.

Първите хартиени банкноти влизат в обращение през 1862-а година по време на Гражданската война. Всъщност, „хартиени банкноти“ е жаргон – материалът, от който се правят е лен.

Пожелаваме ви да се сдобиете с много 100-доларови банкноти, които да не са цел, а само средство за постигане на целите ви.

За автора

Вашият коментар