Опитвам се в ръце да побера цялото небе….

Едно от нещата, с които ние, българите, с основание можем да се гордеем, е историята на нашата авиация. Улисани в забързаното ни ежедневие, рядко вдигаме очи към небето. Рядко наблюдаваме следите от самолети. А подозирате ли факта, че българските летци, авиоконструктори и инженери са дали своя принос и са оставили ясна следа в развитието на световната авиация.

Малцина, освен професионалистите и любителите на авиацията знаят, че ние сме имали собствено самолетостроене и сме изнасяли самолети за други страни, че българи са участвали в проектирането и производството на едни от най-известнитe модели самолети, че нашите летци са били пример на професионализъм и смелост, от който са се учили в Европа и по света.

Всичко това Ви го казвам, за да отблежа днешната дата, за да научите нещо ново и интересно и за да се гордеете с произхода си. На днешната дата, 13 август, през 1912 г. Симеон Петров става първият български пилот, който лети в небето на България с аероплан, българска собственост.  

Той описва полета си така: „13 август 1913 г. Първи чисто български полет. Излитам от летището край гарата. Идвам над София на 100 метра височина, летя над артилерийските казарми, където служех, Арсенала, над Лагера, над „Света Неделя”, отправям се към гарата, слизам на опразненото от публиката място…”

В следващите дни полети изпълняват Христо Топракчиев и Никифор Богданов.

За автора

Вашият коментар