Парадоксът на асансьора…, който винаги отива в грешната посока

Случвало ли ви се да се намирате в една от онези модерни офис сгради, в които се помещават множество офиси, и да закъснявате за важна среща? Естествено офисът, който трябва да посетите не намира на най-последния етаж, а асансьорът винаги върви в погрешната посока… и спира на всеки етаж. В тази връзка двама физици доказаха, че това не само е закон на Мърфи, ами самата реалност.

Джордж Гамов е физик, чиято екшън кариера включва работа по радиационни изследвания и бягство от бившия СССР. Зает човек! Той започва работа в офис на втория етаж в шест-етажна сграда, приятелят му Марвин Стерн (също физик) – работи на петия етаж. В едни определен момент и двамата забелязват странен феномен.

Гамов установява, че всеки път когато се налага да отиде до офиса на Стерн, всички асансьори се движат надолу. Стерн, от своя страна трудно се предвижвал до офиса на Гамов, защото всички асансьори се движели нагоре. Двамата решават, че това е възможно единствено око асансьорите са поставени в средата на строежа на сградата и непрекъснато се „изпращали“ до покрива и мазето, а след завършването на сградата – разглобени и сглобени наново за да влязат в масовата си експлоатация. След консултация със строителни инженери се оказва, че това предположение не е правилно. Което довежда до изваждането на тефтера и химикалката и писането на километрични уравнения.

Математиката е тази, която обяснява това на пръв поглед сложно явление, но в същността си то е просто. Асансьорите прекарват повечето от времето пътувайки в едната или в другата посока и зависи в какъв етап от пътуването им вие сте пред него. Ако вие се намирате малко под най-горния етаж, асансьорите обикновено ще ускоряват от вашия етаж за пътя си към горния, на който слизат само най-висшите служители и бързо се връща в обратно посока. Освен ако асансьорите не заседнат на горния етаж, те ще прекарват повече време под вас, така че вие ще хванете само един от тях ако успеете да натиснете бутона за повикване в краткия момент между разтоварването на пътниците на последния етаж и връщането му обратно. По същия начин ако сте един етаж над партера, ще прекарате дълго време в гледане на асансьора как слиза.

В действителност отнема значително повече изчисления и анализи, за да се докаже, че асансьорите са по-склонни да подминат даден етаж по пътя си нагоре, отколкото надолу. За целта трябва да се направи статистика на хората, които използват даден етаж и колко често го правят. Но обикновено е вярно, че ако с приятел се намирате на различни краища на една сграда, ще ви прави впечатление, че асансьорите винаги пътуват в определена посока и тя винаги е противоположна на тази, в която вие искате да пътувате.

За автора

Вашият коментар