Печка на слънчеви батерии

Британски учени са разработили соларна печка, която може да даде своя принос  в осигуряването на здравословна храна и чиста питейна вода за изолираните селски общности в развиващия се свят, съобщава greentech.

Освен, че можете да си сготвите на тази печка, то този фантастичен уред може пречиства вода и да генерира електричество за зареждане на мобилни телефони!

Готварската печка работи с помощта на микро-версия на концентраторна соларна електроцентрала: тя има система от огледални ленти, подредени наклонено под различни ъгли, фокусирайки слънчевата светлина върху абсорбатор, който след това преобразува слънчевата енергия в полезна топлина.

Д-р Крис Сансъм от университета в Крейнфийлд, който разработва уреда съвместно с Института за информационни технологии COMSATS в Исламабад, казва, че хиляди хора са изложени на риск от заболяване всеки ден заради невъзможността да приготвят храната си чрез термична обработка и заради неефективното пречистване на водата за пиене.

“Това е много вълнуващ проект, тъй като има много райони на света, където слънчевите печки и пречистватели на вода могат да се отразят значително на качеството на живот на хората“, добави той.

Технологиите за соларна енергия все повече се разглеждат като средство за осигуряване на електричество за отдалечените общности, в каквито живеят около 1,6 милиарда души. Много от тях разчитат на газени лампи за осветление.

 

 

За автора

Вашият коментар