Петима карикатуристи получиха званието „Майстор на карикатурата“

Деветото международно биенале „Майстори на карикатурата“ с тема „Богатство и милостиня“ събра 97 автори с 260 творби, от  36 държави

В уютната и неповторима атмосфера на Етнографския музей в Пловдив, миналата вечер се откри Деветото международно биенале „Майстори на карикатурата“, посветено на богатството и милостинята – тема на тазгодишното издание. Биеналето се провежда от 2001 г., през година. В неговото девето издание през 2017 г. се включиха 97 автори с 260 творби. Те са представители на 36 нации от Европа, Северна и Южна Америка, Азия и Африка. Съгласно регламента, журито номинира за награди 20 карикатуристи. Петима удостои със званието „Майстор на карикатурата“, а останалите отличи с диплом. Организатори на биеналето са Регионален етнографски музей – Пловдив, Висше училище по агробизнес и развитие на регионите – Пловдив и Дружество на пловдивските карикатуристи.

 „Карикатурата е универсален „език“, който няма нужда от думи. Той обикновено си служи с послания, „облечени“ в хумор, които са разбираеми за всички по света. Участниците намират остроумни отговори по темата, а много от тях показват, че не само познават народните мъдрости, а предлагат и свой собствен прочит, с който да ги обогатят“ подчерта директорът на музея  доц. д-р Ангел Янков.  „Със специфичните си изразни средства те ни разкриват какво са богатството и милостинята за тях, показват различната ценностна система на заможния и на бедния човек, опитват се да отговорят на въпросите: трябва ли да имаш, за да дариш; кой печели повече от милостинята – този, който взема, или този, който дава. В крайна сметка се получи една пъстра мозайка от различни творчески хрумвания по зададената тема“ допълни още доц. Янков.

Петимата, които получиха Награди „Майстор на карикатурата“ 2017 са авторите: Валерий Дорошенко от Украйна, Якша Влахович от Сърбия, Аурел Щефан Александреску от Румъния, Сергей Семендяев от Украйна и Николай Георгиев – Кайо от България. Специалната награда на ректора на ВУАРР отиде при Чиореан Корнел – Марин от Румъния.

Всички номинирани и наградени творби са отпечатани в каталога на Деветото международно биенале „Майстори на карикатурата“, който може да бъде закупен на място в музея.

Вашият коментар