Петльовден е празник за момчетата и мъжките рожби

Датата 2 февруари в народните традиции се свързва с Петльовден. Празникът е наричан още Зимна Богородица, Вълча Богородица, Сретение господне. Отбелязва се като ден на мъжката рожба и на мъжкото начало.                  

Основна традиция е да се заколи петел във всяка къща, в която има момченца. Стремежът е при коленето(което се извършва на прага) кръвта и да изпръска наоколо. С кръвта на закланата птица се прави кръст по челата на момчетата – за да бъдат  здрави. Главата на птицата се оставя на портата, а перата  й се запазват. Закланият петел се сготвя, а от него се раздава на съседи за здраве.

От къде идва цялата идея за Петльовден?

Легендата за него идва още от времената, когато българският народ е плащал "кръвен данък" (малки момчета са били вземани от родителите им за еничари). Една майка скрила сина си и не искала да го даде. Турците се заканили, че на другия ден ще се върнат и ако откаже отново, детето ще бъде заклано. Тя отговорила, че по-скоро сама ще заколи рожбата си, отколкото да трябва  го види отведен за еничар.

На другата сутрин майката станала рано, скрила сина си и заклала петел. С неговата кръв намазала прага на дома си. Когато дошли турците, останали стъписани от майчината постъпка.

Вашият коментар