Петльовден – празник за мъжките рожби

Датата 2 февруари в народните традиции се свързва с Петльовден. Празникът е наричан още зимна Богородица, Вълча Богородица, Сретение господне. Отбелязва се като ден на мъжката рожба и на мъжкото начало.                  

Традиция е да се заколи петел във всяка къща, в която има момчене. Стремежът е при коленето (което се извършва на прага) кръвта и да изпръска наоколо. С кръвта на закланата птица се прави кръст по челата на момчетата, за да бъдат здрави. Главата на птицата се оставя на портата, а перата й се запазват. Закланият петел се сготвя, а от него се раздава на съседи за здраве.

От къде идва цялата идея за Петльовден?

Легендата за него идва още от времето, когато народът ни е плащал "кръвен данък" на турските поробители (малки момчета са били вземани насилствено от родителите им за еничари).

Една силна майка скрила сина си и не искала да го предаде. Поробителите, които дошли в неканени в дома й, се заканили, че на другия ден ще се върнат и ако откаже отново да го даде доброволно, детето ще бъде заклано. Тя отговорила, че по-скоро сама ще заколи рожбата си, отколкото да го види отведен за еничар.

На другата сутрин майката станала рано, скрила сина си и заклала петел. С неговата кръв намазала прага на дома си. Когато дошли турците, останали стъписани от майчината постъпка.

Вашият коментар