Потопи се в магията на Пловдив

След като вече можем да бъде активни без да се чувстваме престъпници, решихме, че ще ви бъде интересно да се разходите по някои от най-важните културни и исторически центрове в сърцето на града. Представете си, че сте туристи в собствения си град и за първи път опознавате калдъръмените улички и цветните безистени. Приятно четене. 

Античният театър на Пловдив: бижуто на града

 

Източник: Pixabay

Античният театър е най-известната културна забележителност на Пловдив: римски амфитеатър, разположен на хълм над града. В топлите месеци посетителите могат да се насладят на изпълнения на Пловдивската опера и нейните международни гости , докато седят на древни мраморни седалки, гледащи над целия център на града и Родопи в далечината – спиращ дъха спектакъл. 

Капана: града в града

От близо 6 години Капана е творческото сърце на града, пешеходна зона, пълна с магазини, ресторанти и галерии. През 90-те години беше зона за паркиране, пълна с разрушени къщи. Трансформацията започна през 2014 г., когато 10 творчески предприятия се преместиха в района,“ нещата се промениха драстично. За да се насладите на градската художествена сцена, ви препоръчваме да посетите градските художествени галерии и местни атилиета, както  и пространство, наречено Cu29. Той съчетава кафене и галерия и е създаден от художника Велизар Димчев за популяризиране на нововъзникващите таланти от Пловдив.

„Чифте баня“: Историческа забележителност превърната в галерия

Много често културните преживявания в Пловдив са интересен микс от съвременно изкуство и вековни архитектурни и културни паметници. Създадена през 1995 г., древната баня се управлява от независима художествена асоциация повече от 20 години. Интериорът на турската баня от 16 век все още е непокътнат, така че произведения на изкуството са поставени в автентична атмосфера с оригинални каменни стени и зашеметяващ централен купол. В момента пространството се управлява от Градската галерия и е основното място за провеждане на изложби за съвременно изкуство. Особено приятно е през летните месеци и началото на септември, когато навсякъде е горещо, там остава хладно.

Старият град: Корените на Филипополис

Старият град на Пловдив е известен със своите фотогенични криволичещи калдъръмени улици и красиво запазени къщи от османската епоха. Една от най-прекрасните е къщата на Хиндлиян, чийто арменски търговски собственик монтира фонтан с розова вода в хайета или основното жилищно пространство. Това наскоро беше възстановено. Усещаме как миризмата на рози изпълва стаята. 

Един от най-значимите футоблисти на България – Христо Стоичков се е разхождал не веднъж по калдаръмените улички на Стария град. Когато той беше нападател на Барселона, експертите са твърдели, че коефициентите за залагане на тийма са били обещаващи.

Източник: Pixabay 

Друг наш фаворит е къщата Клианти, която има красиво боядисани тавани и стаи с малки врати, използвани някога за съхранение на търговските стоки. Усеща се, че сте влезли на етаж 7½ в „Да бъдете Джон Малкович“.

„In vino veritas”

Прашната равнина, на която е изграден Пловдив, има перфектен климат за отглеждане на грозде, особено червени сортове, като богатия, тъмен мавруд (очевидно, той се отглежда тук още от тракийско време). Bulgaria Wine Tours организира пътувания с дегустация на вино от половин ден до седмица. Местните лозови насаждения включват Драгомир, Вила Юстинa и био Загрей. Ако нямате време за екскурзия с дегустация на вино, друг топ производител, Бендида, има бар и магазин в пешеходния квартал Капана. Тя се управлява от третото поколение на семейство Портеви, които имат лозе на няколко мили извън града в подножието на Родопите. Семейната традиция е в сигурни ръце: дъщеря Елизабет вече произвежда розе, което печели награди.

Вашият коментар