Правят остров от пластмаса

Архитектурното студио Whim Architects разкри плановете си за създаването на плаващ, самоподдържащ се дом, който ще осигури подслон на жителите при евентуалното на покачване на морското равнище и вдигане на нивото на световния океан. Архитектите се надяват да изградят жилищния остров от пластмасови отпадъци, събрани от силните океански течения в Тихия океан.

Домът ще има прототип изграден от кухи градивни блокове, изработени от пластмасови отпадъци, събрани в района на Северното тихоокеанско крайбрежие. Под въздействието на солената вода и слънцето тези пластмаси се разпадат на по-малки парчета и променят своите физически характеристики. Това изисква внимателното им събиране от морето и специален вид техники за преработка на отпадъци.

Някои от най-широко използваните материали като WPC (композитен материал от дърво и пластмаса) и композитен материал от водорасли и пластмаса ще станат основа на по-нататъшните разработки, планирани от архитектите от Whim. Те търсят най-подходящия строителен материал за своите плаващи жилища.

Къщата ще включва платформа, изработена от кухи блокове и покрити с растителност, балюстрада от блокове, пълни с пръст, а покривът и външните стени на къщата ще с пълни с рециклируеми и нерециклируеми отпадъци в комбинация със соларни клетки. Архитектите, твърдят, че създаването на прототипа ще проучи потенциала за рециклиране на морската пластмаса, възможностите на живот при наводнения, както и една изцяло нова типология за устойчиви и самостоятелни жилища.

 

 

Вашият коментар