Пътуване до Кьолнската катедрала

Кьолнската катедрала  определено е един от най-посещаваните обекти от туристи от цял свят.  Внушителният гигант е бил строен в продължение на повече от 600 години – между 1248 г. и 1880 г. 

Любопитно  е , че няколко години, катедралата е била най-високата сграда в света със своите 157 метрови кули. Днес туристическият символ на Германия е вторият по височина храм в страната и притежава най-голямата фасада в света.

Интересен факт за Кьолнската катедрала е това, че е построена  на място, на което религия е "виреела" от векове. На същия терен е имало стара каролингска катедрала, която пък била изградена върху основите на раннохристиянски храм. Говори се, че много, много преди това  на същото място се е намирал древноримски храм.  Или  иначе казано, духовната атмосфера на това място е внушаваща.

Тъй като строежът протича 6 века, времената се менят, а с тях и архитектурните стилове. В началото на строежа се решава тя да наподобява в готически стил френските катедрали, като видимо усещаме влиянието на "Нотр Дам". Кръстоносните походи също дават възможност на "обмян" и "пренасяне" на някои архитектурни форми. 

Разпределението на сградата наподобява  римски кръст в посока изток-запад.  Височината и величествените им размери създават усещане за величието на Господ и същевременно незначителността на простосмъртните (хората). Главният вход на катедралата символизира прага на Страшния съд.

В съкровищницата на "сървайвъра" от Втората световна война, се помещава олтар от черен мрамор и позлатен саркофаг, за който се вярва, че съдържа мощите на Тримата влъхви, които са на над 2000 години. В нея е и най-старото християнско изображение на Христос, изобразен разпнат и със затворени очи.

Перлата  в короната на Германия е сред местата, които трябва да посетите.

За автора

Вашият коментар