Qwant се зъби на Google

Във Франция стартира интернет търсачката, която има претенцията, че може да отнеме лидерството на гиганта Google. Основното й предимство е възможността за търсене на информация в социалните мрежи и удобната форма на поднасяне на резултатите. Търсачката, наречена Qwant в тестов режим работи на 15 езика и е на разположение на потребителите в 35 страни по целия свят.

Началната й страница по дизайн прилича на този на популярните интернет търсачки, но след въвеждане на заявката, резултатите излизат в оригинален формат: изображения, видео, новини, като всичко е публикувано на една страница. Освен това, за разлика съществуващи търсачки, тя може да предостави информация  от социалните мрежи Facebook, Twitter и Google+ – не е само за съобщения, публикувани от потребителите, и техните снимки и видео материали, но и оставените под тях коментари.

"Искахме на една-единствена страница да покажем всички резултати от направената от страна на потребителя заявка”, каза един от създателите на сайта. По думите му принципът на работа на новата френска търсачка е в съответствие с новите реалности на интернет и отчита  бързото развитие на социалните мрежи.

Работата по разработването на системата Qwant е продължила две години. Над нея са работили френски  програмисти и специалисти в областта на информационната сигурност. Ще доведе ли този труд до началото на края на хехемонията на Google, предстои да рзберем.

Вашият коментар