С цвят на бира

Неотдавна фирма Pantone – международен авторитет, когато става дума за цветове, както и доставчик на оборудване за системи и технологии за багрене, обяви своя цвят за тази 2013 година. Никога няма да познаете какъв е той! – изумрудено зелено. По същото време обаче специалистът на бирените цветове Beertone представи едни различни багри, които касаят пенливата течност, съобщава sedmastruna.blogspot.com.

Но нека преди това да кажем, че фирмата Beertone е създадена от двама швейцарци, които са искали да комбинират страхотния дизайн (имайки предвид цветовото му изражение) и бирата, просто така – за забавление, но и с идеята това начинание да се окаже един полезен ресурс за онези, които обичат и двете.

 

Техните виждания за цветовете са малко по-различни. При тях преобладават златистото жълто, кехлибарено червеното, та чак до шоколадово кафявото.

Тези юнаци на шега са спретнали един наръчник на любителя предпечатар-бираджия, който включва цели 200 различни свята, като на всеки съответства и бира точно с този цвят. И това не е всичко. Бирената скала освен цветове съдържа полезна информация за пивоварната-производител, алкохолното съдържание на дадена бира, описание на вкуса и изключително изчерпателна  информация за цветовете в различни системи – RGB, CMYK, HTML, и SRM (бирената цветова скала).

Към момента тази скала е актуална само за швейцарските пенливи течности, но едни хубави слухове твърдят, че в обозримо бъдеще ще се пръкнат немска и бразилска версия на тази любопитна скала.

Независимо обаче какъв е цветът на бирата, не забравяйте да я пиете добре охладена, винаги с добро мезе и  в подходяща компания!

beertone-1

 

 

Вашият коментар