След вода на Марс, откриха и воден лед на Плутон

2015-та беше голяма година на открития за НАСА

След прословутото откритие  за течащата вода на Марс, НАСА обяви „Плутон има синьо небе! На планетата има и воден лед!“.

Автоматичната междупланетна станция "Ню Хърайзънс" е изпратиха първите цветни снимки на атмосферните мъгли около Плутон. Най-невероятното е, че самите индивидуални частички, които изграждат мъглите, са със сивкав или червен цвят, но начинът, по който те разсейват синята светлина, е приковал вниманието на учените от екипа на "Ню Хърайзънс". "Синьото небе често пъти е резултат от разсейването на слънчевата светлина от много малки частички. На Земята тези частички са много малки азотни молекули. На Плутон частичките изглежда да са малко по-големи, но все още с относително малък размер. Това са частички, подобни на сажди, които наричаме толини", споделя Карли Хоует.

Второто голямо откритие, съобщено снощи от НАСА, е свързано с наличието на воден лед. По-точно – намерени са множество малки, но оголени региони от воден лед на Плутон. Откритието е направено от инструмента Ralph.

Припомняме Ви, че пътуването на "Нови хоризонти" до Плутон продължи 9 години, а най-подробно изображение на планетата джудже Плутон бе направено това лято. Снимката бе направена от космическия апарат, който се доближи максимално днес до Плутон – на минималното разстояние от 12 500 км.

Максималното сближаване на "Нови хоризонти" и Плутон бе наречено "срещата на ХХI век", а мисията продължава.

Източник: НАСА

За автора

Вашият коментар