Смолян, София и Стара Загора – част от Международната космическа седмица

4 октомври 1957-а година. Съветският съюз постига първа от поредица големи победи в космическата битка със САЩ(преди да загуби „войната“ на 20 юли 69-а), като изпраща първия в историята изкуствен спътник в орбита. Спутник-1 обикаля около Земята 3 месеца, когато изгаря в атмосферата на 4 януари следващата година.

Изстрелването на Спутник-1 дава официалното начало на Космическата надпревара между СССР и САЩ, без която днес едва ли щеше да имаме интернет, сателитна телевизия, GPS, мобилни телефони и всякакви други глезотийки, които ни помагат да не се губим в гората или да имаме постоянна видео връзка с роднините си на другия край на света.

Годишнината от изстрелването на първия изкуствен спътник дава началото на World Space Week – Международната седмица на Космоса. Всяка година от 4 до 10 октомври по целия свят се организират редица събития, обединени под общата шапка, подкрепени и от ООН. Темата тази година е свързана с активното изучаване на Марс – следващата граница, която човечеството си е поставила в своето изучаване на космоса.

България ще се включи с 4 събития в Седмицата. Малко символично, София ще отбележи WSW със световната кино премиера на филма с Джордж Клуни и Сандра Бълок „Гравитация“. Любопитна акция са подготвили в плевенското село Байкал на Дунав. В местното училище деца ще израбоват 3D очила и ще симулират разходка до Марс.

Изложба „Изучаване на Марс, откриване на Земята“ са подготвили в Обсерваторията в Смолян. Астрономите са подготвили и разнообразна лекционна програма. Учениците начален курс могат да посетят най-новата детска програма „Лунното момиче“ – всеки ден от 7 до 10 октомври в 13 часа. Останалите гости могат да се насладят на другите програми на Обсерваторията – "Под небето на планетариума – есен/зима" и "Загадъчната Вселена" – по заявка. Международната космическа седмица ще бъде закрита на 11 октомври с презентация на тема: "Тераформиране на Марс".

Стара Загора също ще се включи в Седмицата с изложба в местната обсерватория. На 4 октомври ще се открие изложба картини и модели от проекта Марс:Фантазия и реалност. На 7 октомври – презентация и филм „Мечта за космоса“, а на 9 октомври ще се проведе уъркшоп за деца „Какво ползваме, за да полетим в космоса“.

За автора

Вашият коментар