Старият град отбеляза празника на детето с богата програма

С много балони, веселие, усмивки и танци премина отбелязването на празника по случай Деня на детето-1-ви юни в Стария град.

Участниците в празничната програма се събраха до фонтана пред сградата на общината и си направиха обща снимка за спомен.Начело с клоуна Чарли всички малчугани преминаха по главната улица, край площад „Римски стадион“, чешмичката на Джумаята, като дефилето завърши на Лапидариума в Стария град. Там се състоя официалното откриване на празника на детето и Втори детски панаир на занаятите.

Клоунът Чарли в ролята си на водещ даде думата за приветствия на Минко Кафтански-директор на ОИ „Старинен Пловдив“ и Тони Симидчиева-председател на Регионална занаятчийска камара-Пловдив.„

В импровизирани занаятчийски работилнички по керамика, плъсти, художествени тъкани, везмо, царевична шума, рисувано стъкло и стъклодухане, разположени на Лапидариума, деца под ръководството на майстори от Регионалната занаятчийска камара-Пловдив, се запознаха с първите стъпки в занаятите.

Докато едни малчугани изработваха различни изделия, други- заедно с техните родители, се насладиха на богата танцово-музикална програма.Началото бе дадено от Подготвителен Хор на пловдивските момчета
„Стефка Благоева“ с диригент Борислава Благоева.Последваха изпълнения на балет „Ера“ с ръководител Кремена Шопова.След тях на сцената излязоха деца от певческа формация  към Естрадно студио „Прима“ с ръководител Теодора Сталева и Желязка Белчилова.Друг акцент в празничната програма бяха танците на балет „Електра Джуниър“ към Военен клуб Пловдив. Последва детски танцов спектакъл „101 далматинци“ , представен от балет „Ера“ и изпълнения на Ансамбъл за български народни танци „Гео Милев“, гр. Пловдив с ръководител Стефан Йорданов.

На няколко места в Стария Пловдив отново майстори от Регионална занаятчийска камара-Пловдив
демонстрираха на децата умения в различни занаяти. В галерия „Златю Бояджиев“ малчугани рисуваха върху хартиени лампи с фантастични елементи и светещи ефекти, докато звучаха изпълнения на вокална група „Сладурана мини“.По-късно малки и големи изгледаха комедията „Криворазбраната цивилизация“, представена от актьори от Куклено-драматичен театър „Хенд“, с
участието на Арт Формация „Денс мания“.

В къща „Недкович“ бе проведена демонстрация по замесване на обредни хлябове и традиционни специалитети от Родопския край (пататник, родопски клин, баница и др.).Подредена бе и изложба на ръчно изработени картички с кръстат бод, медальони, плетени на една кука, пана от плъстена вълна.В нея взеха участие клуб „Здраве“ при Общински детски комплекс, гр. Пловдив.

В музейна аптека „Хипократ“ деца твориха в работилница за предмети от рециклирани материали.Идеята цели да покаже, че някои опаковки биха могли да имат втори живот.Посетителите видяха как от кофичка от кисело мляко се прави кашпа за цвете; от кори за яйца-различни пана; от стъклени шишета-вазички за сухи цветя, украсени с мъниста.

Гвоздеят на празничната програма бе вечерта на Римския стадион, където се състоя голям детски концерт с участието на Симфоничния оркестър на НУМТИ „Добрин Петков” с диригент Пламен Първанов; Академичния народен хор на АМТИИ с диригент Костадин Бураджиев и перкусионен ансамбъл „Престо” с ръководител Пенчо Пенчев.Концертът бе посветен изцяло на българската музика, като той е част от VII Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”.

За автора

Вашият коментар