В Париж е произведен първият сгъваем чадър

С идването на пролетта пристига и пролетният дъжд, а единственото спасение от него е чадърът. Това „изобретение“ съществува отпреди 1000 години преди новата ера, а за негова родина се счита Китай или Египет. И в двете страни чадърът е символ на власт. Само императори, царе и фараони са се ползвали от него.

За първи път в Европа чадър се употребява през 1750 година в Англия. Пет години по късно, на 4 май 1715 година в Париж се ражда първият сгъваем чадър. Разбира се, той е изглеждал колко същият, толкова и различен от сегашния си вид.

В наши дни производството на чадъра е многое усъвършенствано- за  направата му се използват нови, модерни материи, които не пропускат вода, олекотен е и в различни цветове. За жените те са по-разнообразни, има чадъри в ярки и шарени нюанси.  При мъжете няма такова разнообразие в цветовете и моделите. За тях са по-класическите форми и едноцветните модели.

Най-скъпият чадър е на стойност 50 000 долара. Той принадлежи на италианска луксозна марка за мъже. Изработен е ръчно от крокодилска кожа, специално третирана за водоустойчивост.

За автора

Вашият коментар