Виртуалната енциклопедия Уикипедия има днес рожден ден

Един от най-посещаваните сайтове навършва 17 години.

На 15 януари 2001 г е създадена вируалната енциклопедия Wikipeidia. Тя е многоезична, мрежово-базирана енциклопедия със свободно съдържание. Представлява динамичен продукт на сътрудничещи си доброволци от целия свят, позволяваща на всеки човек с достъп до Интернет да участва в редактирането ѝ.

До днес търсачката за знание има около милиард потребители и е сред топ-посещаваните сайтове в света. Всъщност, всеки може да напише, преведе или редактира статия в Уикипедия, та дори и вие. Въпреки,че преминават през много проверки, доста често оркриваме невярна или неточна информация.  И все пак….. интернет енциклопедията е един от най-полезните сайтове, в който можем да намерим информация за всичко.

Незнам дали сте забелязали, но в Уикипедия не изкачат рекламни и светещи прозорчета. Това е така, защото част отмполитиката на сайта е да не продава реклами, а да се издържа от дарения.

Уикипедия се използва от медии, учени и други като отправна точка при търсене на информация и ресурси. Информационни агенции редовно цитират Уикипедия като източник. Според списъци, правени от редакторите на Уикипедия, нейните статии са най-често цитирани в новинарски медии.

За автора

Вашият коментар