Възобновиха разкопките до Понеделник пазара, учат как са живели гражданите на Филипопол (СНИМКИ)

Разчистване на храсти и друга растителност от разкопките между Понеделник пазара и бул. „Цар Борис III Обединител“ започна преди дни. След като бъде изчистена зеленината, ще започнат и проучвания в района. Дълги години зоната беше изоставена и само се почистваше от растителност, но разкопките от специалисти се възобновяват от тази година.

Зоната южно от Джамбаз тепе е била активна част от градския живот на Филипопол преди около 2000 години. В момента разкопките показват улици от градската мрежа, както и доста жилищни сгради. На място има запазени много фрагменти и дори цели съдове, използвани в ежедневието на гражданите на Филипопол. Проучванията ще покажат още по-добре как са живели гражданите на място.

Имотът е частна собственост, но по закон заради разкритата археология, там първо трябва да се направят проучвания, за да може да продължи някаква дейност, която задължително да се съгласува с културното министерство. Преди години собственикът на имота презентира идея за бизнес сграда с асансьор, който да качва туристите направо до върха на Трихълмието. Друга пропаднала идея за мястото бе за Музей на тракийското изкуство, по проект на арх. Сапунджиева, който започва да се строи през 80-те години, но след това остана недовършен и в последствие разрушен.

За автора

Вашият коментар