Живот кипи в най-ниската точка на Земята

Висока концентрация от микроорганизми, откриха учени на дъното на Марианската падина, най-дълбоката част на световния океан (достигаща до около 11 000 м под морското равнище), съобщава BBC .

Досега се смяташе, че тази част от Тихия океан е твърде враждебна за каквито и да е форми на живот. Това проучване е поредното доказателство, че множество същества могат да виреят при почти минусови температури, огромни налягания и пълна тъмнина.

Резултатите от проучването сочат, че дъното на Марианската падина е обитавано от примитивни едноклетъчни микроби, които водят по-активен живот от себеподобните на по-малки дълбочини. През 2010 година учените изпратили дистанционно управлявана миниподводница до подводния каньон, която събрала проби от дъното. Анализът на нивата на кислород в пробите показал наличие на голям брой микроби.

Микроорганизмите от Марианската падина се хранят с остатъците от мъртви растения и същества, което се отлагат по дъното от повърхността на морето.

Учените били изумени, когато установили, че на дъното наличието на хранителни вещества е толкова високо, че Марианската падина би могла да играе ключова роля в кръговрата на въглерода и следователно – в регулирането на климата на планетата.

mariana trench

 

 

Вашият коментар