Жул Верн е посветил роман на България

Той е мъртъв повече от век, но фантастите го почитат като свой гуру. Поколения читатели вярват, че  Той е измислил подводницата и самолета, предсказал е полета до Луната и ерата на телевизията, а след това на инженерите не оставало нищо друго, освен да реализират „фантазиите“ му… Той е Жул Верн.

През 1863 г. Верн публикува романа "Пет седмици с балон", като с него започва и кариерата му като писател-фантаст. Той е публикувал общо над 60 научно-фантастични и приключенски романа, повести и разкази. Сред тях е и знаменитата трилогия "Децата на капитан Гранд" (1868), "Двадесет хиляди левги под водата" (1870) и "Тайнствения остров" (1875).

Романите му са изградени върху внимателно проучени научни факти и теории, чрез които той предвижда много научни постижения, включително пътуване в космоса, пътуване под вода, управляеми ракети. Неговата напълно реализирала се фантастика представлява основите за грандиозното развитие на научната фантастика през 20-ти век.

По романите на Верн има заснети много филми, първият от които, "Пътешествие до Луната", е заснет от пионера на френската кинематография Жорж Мелие през 1902 г.

Интересен е фактът, че Жул Верн, е посветил роман на България и на нейното национално-освободително движение. „Дунавският лоцман“ („Дунавският лодкар“) излиза през 1908 г. – три години след смъртта на писателя. Главният герой е от Русчук, участник в Априлско въстание и Руско-турската освободителна война.

Таткото на научната фантастика и до днес подхранва фантазията и мокрите сънища на половин Холивуд. По данни на ЮНЕСКО Жул Верн е вторият най-превеждан писател в света, който отстъпва единствено на Агата Кристи. Неговите книги се разпространяват на 150 езика.

За автора

Вашият коментар