Фотограф засне уникален кадър на Скалната глава от Орлови скали (СНИМКИ)

Според местните легенди под Орловите скали имало подземна река и змей, който пазел съкровище

Фотограф на mediacafe.bg направи незаснет до този момент исторически кадър на Скалната глава от Орлови скали Сърница отвисоко. Археолози предполагат, че това е тракийският жрец Залмоксис.

Само за тази година са отпуснати 2 милиона лева за археологически проучвания на местността, в която се смята, че има неоткрито злато е нишите. Ако такива бъдат открити мястото около Хасково ще стане определeно притегателна туристическа дестинация.

Според българската археоложка проф.Ана Радунчева тези скали за древните обитатели на Източните Родопи са „отвaряли“ пътя към отвъдното и са символизирали врата между света на живите и този на мъртвите.

Според нея трапецовидните ниши са били издълбавани за значим покойник или за група покойници на точно определени места, но различни за отделните родове и племена. Тя вижда у трапецовидната форма на скалните ниши силует наподобяващ висящ прилеп. Сред общностите от Каменната епоха е разпространено вярването, че прилепът превежда душата към другия свят. В него социалната принадлежност на мъртвеца, към определена прослойка се запазва, защото отвъдният свят е структуриран като земния.

Преминаването става през пещера, затова ниши и изкуствено вдълбани пещери винаги вървят заедно – където има от единия вид скално изсичане, има и от другия. Според Радунчева възможно е групирането на нишите да е по родове. Връзката „ниша – пещера“ е като „прилеп – водач – път“. Подобни скални изсичания има и на други места на Балканите, но най-много са регистрирани на територията на Източните Родопи, което според Радунчева е доказателство за наличието на цяла светилищна система.

 

За автора

Вашият коментар