Снежен Пловдив на изгрев слънце – докато всички все още спят (СНИМКИ)

„Вали, най-сетне вали. Вятърът отмята тънките кичури на снега и ги закача зад ухото на хълма. Вали. Тихичко. Кротко. Като песен, която някоя жена си припява докато меси тестото. Или докато нежно люлее бебето си. Или докато пощипва изсъхналите листа на разлуделите се през лятото мушката.

В такива времена ме напада едно особено усещане – все едно съм на село през зимната ваканция и дядо рано, рано е влязъл в стаята ми за да изчисти печката и да я напълни отново с дърва. А аз мигам, завита почти през глава и когато надниквам в прозорчето право насреща, виждам, че навън вали, вали, вали… А баба си тананика нещо докато забърква сладките кравайчета…“

Ивелина Стафанова

Това е един от онези прекрасни спомени, които изплуват в съзнанието на повечето от нас. Какво обаче се крие малко по-надалеч от спомените или по-точно рано сутрин, когато повечето от вас още спят, а по улиците на града единственото, което се чува е падането на натежалия сняг от клоните на дърветата и един ранобуден стопанин, който разхожда своето куче в „Цар Симеоновата градина“. И, от време на време тишината се раздира от някое такси заседнало в тясната уличка под блока, боксуващо в снега.

Денят е 4.01.2016. Часът е 05:30.

Пловдив е променен. Променено е всичко по него и сигурно, ако се върнете тук, когато снегът си отиде, няма и да го познаете. Ще усетите само духа, който се носи над снежната покривка някъде между Тепетата…, защото той е тук, през цялото време на годината. Пловдив, не се променяй!

 

СНИМКИ от снежен Пловдив през март 2015-та година може да видите ТУК.

 

Вашият коментар