93 години от подписването на Ньойския договор

Днес се навършват 93 години и подписания между България и страните от Антантата договор поставил край на участието на страната ни в Първата световна война, който е наречен "Ньойски договор". Подписан е от българска страна от министър-председателя Александър Стамболийски на 27 ноември 1919 година  в кметството на парижкото предграадие Ньой сюр Сен.
В събота над 500 младежи минаха по главните улици на Пловдив в традиционно шествие против това споразумение.
nioi_shestvie_93godini
С подписването му България загубва регионите Западна Тракия, Южна Добруджа и Западните покрайнини. Ньойският договор за мир е наложен на България след поражението й в Първата световна война 1914 г.-1918 г. Според него България е обременена с тежки репарационни задължения, възлизащи на 2 250 000 златни франка, които следва да бъдат изплатени в срок от 37 години след влизането му в сила с 2 % лихва върху общата сума за първата и 5 % за следващите години.
Клаузите на Ньойския диктат оставят под чужда власт милиони българи, населяващи цяла Южна и Северна Добруджа, Вардарска и Егейска Македония, Одринска и Беломорска Тракия, Босилеградско, Царибродско и Тимошко.
nioi_shestvie
СНИМКИ Цветелина Ангелова
 

За автора

Вашият коментар