Най-високата кула в света ще се издигне в Еквадор

В страната през чиято територия преминава екватора ще строят най-високата кула в света. Тя ще носи името „Кулата на слънцето“.  Ако не знаете в Еквадор съществува паметник, който от много години е туристическа атракция, защото се смяташе, че именно там , където той е построен преминава екватора – линията, разделяща северното и южното полукълба.

Неотдавна обаче модерни GPS технологии показаха, че точното място, на което екваторът пресича Еквадор всъщност е на няколкостотин метра северно от въпросния паметник. Този неприятен факт провокира моментално правителството на държавата, което е решено да издигне нов паметник, много по-внушителен от всичко, което виждано досега.

"Кулата на слънцето" е по проектирана от на уругвайския архитект Рафаел Виноли и ще бъде наистина най-високата кула в света, която ще извисява горда осанка два пъти по-нагоре от Бурдж Халифа – кула в Дубай, която засега държи рекорда за най-висока сграда в света.

В кулата в Еквадор ще има музеи, обсерватории, както и асансьор, който ще превозва посетителите до върха й. Проектът ще „глътне“  $200 милиона, като първата копка е насрочена за 2014 година. Във финансирането на проекта ще се включат и други държави, сред които САЩ и Катар.

 

 

 

За автора

Вашият коментар