Напред към биодизела от … фекалий

Какво си представеяте, когато чуете името Гана? Вероятно едни се сещат за бабата на майката на еди-кой си от съседното село, а по-голямата част – за африканската държава…и толкова. Е да, но държавата Гана попадна във фокуса на обектива с един прелюбопитен проект. Там някъде из горещата страна учени започнаха работата по проект за съоръжение, което превръща човешки екстременти в … биодизел.

Не е трудно да се досетим за целта на учените, захванали се с тази задача – от една страна те се стремят  към решаването на един проблем, който е меко казано сериозен, изключително повсеместен, и не на последно място – обществен. От друга страна,  в намерението на хората, затънали до гуша в проблема ясно се вижда желанието за намиране на начин за производство на възобновяема, евтина и устойчива енергия.

Всъщност зад това начинание стоят хора от инженерната школа при Колумбийския университет, които ще си сътрудничат с дружество в Гана Waste Enterprisers Ltd, Университета за наука и технологии „Кваме Нкрума“ (KNUST) и общинския съвет на града Кумаси. Учените горещо се надяват новото съоръжение да се окаже основата на един нов, революционен модел канализация.

Проектът за превръщане на фекални утайки в биодизел е пилотен и би могъл евентуално да отговори на нуждата от устойчиви санитарни условия и да даде ново измерение на стойността на канализационните вериги – не само в Кумаси, но и в световен мащаб.

Едва ли е нужно да казваме, че проектът е финансиран от семейство Гейтс, половината от което (Бил Гейтс) неотдавна инвестира малко над 40 млн. в соларна тоалетна.

Авторите на начинанието не разкриват никакви пикантерии, процеса на преработка, който ще се прилага. Единственото което е ясно е, че става дума за „иновативна технология за трансформиране на фекалните утайки в биодизелово гориво и за превръщане на съоръженията за преработване на отпадъците в биорафинерии.

Пилотната фаза на проекта е с продължителност 12 месеца, и освен превръщането на фекалните утайки в биодизел процесът включва натрупването на  метан, който е още един източник на енергия.

 

toilet

 

 

 

За автора

Вашият коментар