Бунтът в Тибет

На 10 март 1959-а година тибетците се обединяват в бунт срещу китайските окупационни сили.

Китайската окупация на Тибет започва почти 10 години преди това, през октомври 1950-а година, когато войници от Армията за освобождение (People's Liberation Army – PLA) нахлуват в страната, едва една година след като комунистите печелят пълен контрол в континенталната част на Китай. Тибетското правителство поддава на китайския натиск година по-късно и подписва договор, който гарантира властта на Негово Светейшество Далай Лама, духовният лидер на страната, пред вътрешните работи на Тибет.

През следващите няколко години китайската окупация се заздравява значително, включително и от няколкото потушени бунта в области в Източен Тибет. До декември 1958-а се подготвят няколко бунта в столицата Лхаса, но командата на PLA заплашва, че ще опожари града ако това продължи.

Мартенското въстание през 1959-а е предизвикано от страха от заговор за отвличането на Далай Лама и отвеждането му в Пекин. Когато китайските военни офицери поканили Негово светейшество да посети централата на PLA за театрален спектакъл и официален чай, му е било съобщено, че трябва да отиде сам, тъй като никаква тибетска полиция, военни или персонална охрана няма да бъдат допуснати до военния лагер. На 10 март 300 000 лоялни тибетци обкръжили замъка Норбулинка, предотвратявайки Далай Лама да приеме поканата на Армията за освобождение. До 17 март китайската артилерия е насочена към двореца и Далай Лама е евакуиран в съседна Индия. Два дни по-късно избухва сражение с тибетските бунтовници, които са значително по-малобройни и с по-малко оръжие. Сутринта на 21 март китайците започват да обстрелват Норбулинка, а хиляди мъже, жени и деца са все още навън, като това се превръща в истинска кланица. В последствие PLA прониква в тибетската резиденция, екзекутират охраната на Далай Лама, унищожават големите манастири на Лхаса, заедно с хиляди техни жители.

Бруталната китайска хватка върху Тибет и жестокото потушаване на всякакви опити за освобождение, продължава десетилетия след неуспешното въстание. Десетки хиляди тибетци последвали лидера си в Индия, където Далай Лама отдавна поддържа правителство в изгнание, в подножието на Хималаите.

За автора

Вашият коментар