Джузепе Гарибалди – герой на два свята

Италиански генерал и политик Джузепе Гарибалди взема дейно участие в обединението на Италия и в Италианската революция. Наречен е „герой на два свята” заради участието му във военните действия в Южна Америка и Европа.

Роден е в Ница – Франция на 4 юли 1807 г. в семейството на моряк. На 15-годишна възраст пътува с баща си по море, а на 25 години е вече капитан на свой собствен кораб. По това време Италия се състои от група държави, управлявани от чужденци, а големи територии населени с италианци се управляват от Хабсбургската империя, Франция и прочие

Звездата на Гарибалди изгрява в така плодородната на революции Латинска Америка. В продължение на 11 години от 1836 до 1847 той взема активно участие в националноосвободителните войни в Латинска Америка. Там се и жени за бразилката Анна Мария Рибейро да Силва, от която има 3 деца. Там помага на Уругвай, след това на Аржентина, усъвършенствайки командването на сухопътни части. Той събира италианци-емигранти, създава от тях военни части и ги пръска в цивилното население. Партизанските похвати той възприема като начин за нанасяне на бързи удари. Гарибалди въвежда и униформи, които се състоят от прости червени ризи, които по-късно се превръщат в символ на освободителното движение.

Научавайки, че в Италия е създадено освободително движение „Възраждане“, той се връща и организира корпус от „червени ризи“ от 3 хиляди доброволци, които повежда към Рим, за да помогне в отбраната на града срещу френските войски, които се опитват да възстановят папската власт.

След потушаването на Италианската революция от 1848-1849 г. Начело на своя корпус, Гарибалди поема към Венеция, но е обкръжен и разбит. Попада в плен и е затворен в Генуа. Арестът на Гарибалди предизвиква остри протести и правителството е принудено да го освободи. На 16 септември 1849 г.

От похода на Хилядата са повлияни много български революционни дейци като Георги Раковски и Петко войвода. През 1876 г. Гарибалди изпраща писмо до Българския революционен централен комитет (БРЦК) в Букурещ, в което гласи: "Аз скърбя, че не мога лично да участвам във вашите боеве. Пожелавам ви постоянство в святата ваша мисия”. През 2010 година в София е открит паметник на Джузепе Гарибалди.

Вашият коментар