Фотографии на Пловдив през години събрани в календар за 2016-та

В навечерието на Коледните и Новогодишни празници, Регионален исторически музей – Пловдив ще зарадва пловдивчани с луксозен стенен календар, озаглавен „Пловдив в миналото”.

Стилното издание е с размер 47×67 см. и включва едни от най-ценните фотодокументални свидетелства, създадени от 70-те години на XIX в. до средата на XX в. От понеделник (07.12.2015 г.) колекционерският тираж ще бъде наличен в музейните магазини на експозиция „Съединение на България от 1885 г.” на пл. „Съединение” и експозиция „Българско Възраждане” на ул. „Цанко Лавренов”, а до месец януари 2016 г. календарът може да бъде закупен на промоционална цена от 6 лева.

В изключително качество са показани великолепни фотографии от легендарни майстори на обектива като Димитър Кавра, Георги Данчов – Зографина, братя Карастоянови, братя Кацарови, Вацлав Велебни, Никола Стаменов, Андрей Андреев. Изображенията са съхранили следите на онзи пловдивски дух и очарование, които и днес са в основата на нашето самочувствие, че живеем в най-стария жив град на Европа. В календара са поместени образите на улици, площади и природни забележителности, които днес са променени или напълно изчезнали – първата панорама на Пловдив от 1873 г., старият мост на Марица и придошлата река, емблематичният ресторанта на Сахат тепе, площад „Джумая” като пиаца за таксита, сградата на аптека „Марица”, за чийто колорит все още се говори от уста на уста, величествени фотографии от главния павилион на Първото българско земеделско-промишлено изложение, Военният клуб в оригиналния му вид преди пожара от 1927 г. и др. Прелистването на всяка страница отваря нова тема, а освен образи, останали като символи за миналото на вечния град, календарът съдържа и любопитна информация за миналото на Пловдив.

Ще разберете как е унищожено Марково тепе и кога започва озеленяването на останалите хълмове, кой е първият пътешественик, описал часовниковата кула на Сахат тепе, какви са предишните наименования на площад „Римски стадион”, кои са архитектите дали облика на Главната, защо в продължение на хилядолетия Трихълмието е било душата на града а „Узун чаршия” е наричана „търговското сърце”, какви са фактите около организирането на Първото българско земеделско-промишлено изложение, създаването на градината „Цар Симеон” и удостояването на Димитър Кудоглу с прозвището Най-голям дарител на българското здравеопазване.

Символичната цена, качеството на изданието, уникалните стари фотографии и заинтригуващите исторически факти към тях превръщат календара в прекрасен коледен и новогодишен подарък, както за пловдивчани, така и за всички, докоснати от космополитния дух под тепетата, където откриваме следите на поне шест световни цивилизации. Не пропускайте тази рядка възможност, за да зарадвате любимите си хора онези наши съграждани, които живеят далече от любимия град, но не спират да носят спомените в сърцата си.

Изпратете „Пловдив в миналото” на своите приятели, които живеят другаде в България или чужбина, използвайте календара като покана към вашите бизнес партньори, провокирайте познатите си да потърсят приликите с миналото на собствените им населени места, а по този начин и да открият очарованието, неповторимостта и утопията на пловдивската атмосфера. Струва си!

Популярна хроника на пловдивските художници може да видите ТУК

За автора

Вашият коментар