Петльовден – празник за мъжките рожби

Датата 2 февруари в народните традиции се свързва с Петльовден

Петльовден е свързан със събирането на най-тежкия за нашия народ данък – кръвния, взимането на малки момчета за еничари

Празникът е наричан още зимна Богородица, Вълча Богородица, Сретение господне. Отбелязва се като ден на мъжката рожба и на мъжкото начало.                  

Традиция е да се заколи петел във всяка къща, в която има момчене. Стремежът е при коленето (което се извършва на прага) кръвта и да изпръска наоколо. С кръвта на закланата птица се прави кръст по челата на момчетата, за да бъдат здрави. Главата на птицата се оставя на портата, а перата й се запазват. Закланият петел се сготвя, а от него се раздава на съседи за здраве.

От къде идва цялата идея за Петльовден?

Легендата за него идва още от времето, когато народът ни е плащал "кръвен данък" на турските поробители (малки момчета са били вземани насилствено от родителите им за еничари).

Легендата разказва как смела еркечанка (с. Еркеч, днешното с. Козичино, Бургаско) скрива мъжкото си чедо и отказва да го даде на турците, а те се заканват, че ако не го предаде, то ще бъде заклано. Тогава тя заявява, че сама ще заколи скъпото си момче, но не ще им го даде.

През нощта тя извежда и скрива детето си далеч извън селото, заклала в полунощ петела на прага на къщата и опръскала с кръвта му навред. Когато сутринта дошли повторно, турците останали стъписани пред постъпката на майката и повече не събирали момчета за еничари от село Еркеч. От тогава та до днес този ден се отбелязва като празник на мъжката рожба, като ден на мъжкото начало на рода български.

На този ден се коли петел – за здраве на момчетата.

Вашият коментар