Прострелян е президентът Рейгън

На 30 март 1981 година, президентът Роналд Рейгън е застрелян в гърдите от скитник на име Джон Хинкли младши.

Точно след края на работна среща в хотел Хилтън във Вашингтон, президентът се предвижвал към лимузината си заедно с антуража си, когато Хинкли, застанал сред група от репортери, изстрелял шест куршума към президента. Рейгън и трима от неговите адютанти са ранени. Моментално след произвеждането на изстрелите, Хинкли е опрян до стената и арестуван, а президентът е вкаран в лимузината от агент на Сикрет сървис и отведен в болница.

Президентът е прострелян в левия бял дроб със куршум 22-и калибър, който по случайност не е засегнал сърцето му. Хирургическата интервенция продължава повече от два часа, след което той е стабилизиран.

След като е арестуван на 30 март 1981 година, 25-годишният Джон Хинкли е регистриран във федералния регистър в опит за покушение срещу президента. Хинкли има и предишен арест в Тенеси за незаконно притежаване на огнестрелно оръжие. През 1982 година е признат за невинен поради невменяемост. По време на процеса, адвокатите му твърдят, че клиентът им страда от нарцистично личностно разстройство, позовавайки се на медицински доказателства. Също така имал патологично вманиеченост по филма „Шофьор на такси“, в който главният герой отива да убие един сенатор. Адвокатите му твърдели, че Хинкли е гледал филма множество пъти и в крайна сметка се е опитал да го пресъздаде в реалния живот.

Присъдата „невинен поради невменяемост“ предизвиква широка обществена критика и мнозина са шокирани, че е възможно евентуалният убиец на президента да избегне наказателната си отговорност. Въпреки това, поради очевидната заплаха за обществото, която представлява Хинкли, той е приет в психиатричната клиника „Св. Елизабет“. В края на 1990 година, адвокатът на Хинкли излиза с аргумент, че умственото му заболяване е в ремисия, което му дава правото да се върне към нормален живот. В началото на август 1999 година са му позволени контролирани и наблюдавани излизания извън територията на болницата, а по-късно му е позволено да посещава родителите си веднъж седмично без надзор. Службата Сикрет сървсис доброволно го наблюдава по време на тези посещения. Ако психическото му състояние продължава да остава в ремисия, един ден той може да бъде освободен.

За автора

Вашият коментар