Изпращат в училищата христоматия на забранените писатели

„Забранените писатели” – Христоматия по литература за 12-ти клас, която включва творби на убитите от комунистите, представиха редакторът Васил Къдринов и Ангел Николов, съставител на книгата. Авторите включени в сборника са Георги Марков, Георги Заркин и Яна Язова, политическите затворници  Йосиф Петров, Петко Огойски, Трифон Кунев, Пенко Керемидчиев, Йордан Русков, Коста Георгиев – Босяк, Атанас Райков, Герчо Джамбазов, както и на забраняваните Блага Димитрова, Радой Ралин, Змей Горянин, Мехмед Карахюсеинов, Димитър Инкьов.

„Те не се преклониха пред комунистическата диктатура и днешната червена олигархия не желае гражданската им смелост и творчеството им да станат известни на младото поколение – за да го държи отново в подтисничество“, каза при представянето Васил Къдринов.

 „Затова тези писатели и поети не са включени в учебната програма по литература от послушните на олигархията министри на просветата“, добави Ангел Николов.

Христоматията по литература за 12-ти  клас „Забранените писатели” е финансирана от Европейския парламент, Фондация „Конрад Аденауер” и Центъра за европейски изследвания „Вилфрид Мартенс”. Тя бе подкрепена от литератори и общественици.

Съставителите на христоматията от центъра „Хана Аренд” я предоставят за утвърждаване като учебно помагало за свободно избираема подготовка от МОН, но ако това не се случи възнамеряват да организират кампания за представянето и в страната и разпространението и сред учениците и учителите по литература.

 

 

За автора

Вашият коментар