Стотици българи ще покорят Черни връх този уикенд

За трета поредна година масов поход до Черни връх в памет на Алеко Константинов

За трета поредна година екипът на "Българска история" организира масов поход до Черни връх в памет на Алеко Константинов. Покоряването на върха ще се състои на 16 януари, като сборен пункт за всички ще бъде последната спирка на автобус 93, („Лифт Драгалевци“).

Конкретният повод е 153годишнината от рождението на Щастливеца, който малцина познават, като учредител на организираното туристическо движение в България.

Миналата година близо 400 души изкачиха най-високия връх на Витоша в памет на Щастливеца.

"Отправяме призив към всички любители на планината – нека никой от нас не подценява планината и опасностите, които тя крие. Само по този начин ще успеем да запазим един хубав спомен от събитието. Ще бъдем изключително щастливи, ако отново заедно успеем да покажем, че подобна авантюристична инициатива може да обедини много хора и заедно да почетем паметта на един от най-бележитите български творци", казват в  социалната мрежа организаторите.

Повече подробности можете да намерите ТУК

Днес,  13-ти януари, отбелязваме 153 години от рождението на Алеко Константинов. Писателят започва писателската си дейност с поезия. Става известен под псевдонима Щастливеца, както се иронизира сам в едно от произведенията си, и е автор на ненадминати сатирични фейлетони и остра публицистка. Първият му запомнящ се текст е пътеписът "До Чикаго и назад" (1894), в който описва пътуването си до Америка и проследява цивилизационните разлики, като дава темпераментна картина на нравите.

Талантът му на хуморист и психолог проличава и в анекдотичната книга "Бай Ганьо", в която създава образ на герой, оспорван и до днес, но превърнал се в нарицателно име за различни проявления на човешкия и националния характер.

Алеко Константинов е автор на пътеписи за красивата българска природа, на разкази, както и на множество фейлетони. "Пази, боже, сляпо да прогледа", "Разни хора, разни идеали", "Страст", "Честита Нова година!" са емблематични за Алековия граждански патос и за тънкото му чувство за хумор, ирония и самоирония, които го правят четен и до днес.

 Алеко Константинов е убит на 34-годишна възраст при неуспешен атентат срещу съпартиеца му Михаил Такев.

 

За автора

Вашият коментар