Криво огледало: Номинираха Пловдив за Европейска столица на конкурсите

Блага вест споходи пловдивската администрация и подопечните ѝ граждани от неочаквана посока. Европейският парламент взе решение да номинира Пловдив за Европейска столица на конкурсите.

MediaCafe потърси за коментар ръководството на континента, а ето с какви аргументи председателят на Европейската комисия Урсула Фон Дер Лайен коментира взетото решение:

„Да, вярно е! Пловдив е номиниран, а съдейки по липсата на други кандидати, най-вероятно и заслужено ще спечели престижното отличие. Градът напълно отговаря на своя девиз „Древен и вечен“, тъй като последните проведени конкурси тук, особено в сферата на културата, са от времето на Хрушчов. Това е практика, която ние дълбоко ценим, тъй като показва устойчивост и правилно планиране на времевата годност на наличния човешки ресурс“.

Българският еврокомисар Мария Габриел също не остана безразлична пред поредното огромно признание за страната ни и в частност Пловдив, като заяви, че с неподправена гордост и високо вдигната глава ще продължи да ръководи сектор „култура“, а номинацията ще я окрили да продължи реформите, давайки за пример родната си страна. Ето и нейните думи:

„Щастлива съм, но не и изненадана. В Пловдив има толкова много непроведени конкурси, че в момента, в който всички те бъдат обявени, едва ли в цяла Европа общо ще има такъв бум на подновяване на човекофонда.“

Помолен за коментар, кметът на Пловдив – Здравко Димитров, трудно подтисна напиращите от гордост сълзи, за да увековечи със слово тържествения миг.

„Знаете на какъв натиск трябваше да устоим през годините. То не беше за директор на „Старинен Пловдив“, за Омбудсман, а с моя предшественик Иван Тотев бранихме повече от 10 години временно управляващите градските музеи и галерии от хорската злоба. Но, издържахме! И сега берем плодовете на своята воля и мъченичество. Пловдив заслужава този пореден европейски приз!“

На въпрос дали, ако градът ни спечели титлата Европейска столица на конкурсите, пловдивската управа ще блокира централния булевард, за да построи нова мордорска кула, Димитров каза, че времето на подобен кич е отминало и най-вероятно празникът ще бъде с блъскащи се колички на сцената на Античния театър.

ВАЖНОРубриката „Криво огледало“ е хумористична и цели да накара читателите ни да се усмихнат. Призоваваме всички, които не носят на майтап, да избягват „Криво огледало“, защото има опасност в него да видят нещо от себе си, а за нас е важно усмивките да не слизат от лицата на нашите читатели.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

В Община Пловдив конкурсите явно не са на мода

Кмете, кога ще има конкурс за директор на Стария град?

Как и от кого трябва да се управлява Старият Пловдив?

Вашият коментар