Днес е годишнина от битката при ТутраканНа 1 септември през 1916 година България обявява война
на Румъния. Битаката е известна още като Тутраканската операция. Тя иска да си върне загубените изконни територии, на които пръв е стъпил хан Аспарух. Българите изправят 3-та българска армия в състав – 4-та преславска пехотна дивизия, 1-ва бригада от 1-ва софийска дивизия, Дунавският българо-германски отряд и придадените им части под общото командване на началника на 4-та преславска дивизия генерал-майор Пантелей Киселов с численост 55 000 души, 132 оръдия и 53 картечници.

Страниците на българския печат с подробна информация на великата епопея при Тутракан:

Вестник „Мир“ от 7.09.1916 г.:
„Вчера, 6 септември, в 2 часа и 30 мин. след пладне, в един жесток бой на втората отбранителна линия край Тутракан предмостовата Тутраканска крепост падна окончателно в наши ръце. Гарнизонът на крепостта капитулира. Пленени са 34, 36, 40, 74, 79, 80 и 84-ти пехотни полкове, две дружини от жандармерийския полк, 5-ти гаубичен и 3-ти тежък артилерийски полк, цялата крепостна артилерия и боеприпаси. Точният брой на трофеите и пленниците се привеждат в известност.

Трофеи
– две знамена и повече от 100 модерни оръдия, между които и нашите батареи, откраднати през 1913 г. при град Фердинанд. Загубите на румънците в убити и ранени са колосални. Много румънски войници в паническото си бягство са се издавили в Дунава“.

Вестник „Нов век“ от 7 септември 1916 г.:
„От колко голямо значение е падането на този град може да се оцени само като се знае, че румънците от както хайдушки заграбиха тоя край, до са мото обявяване на войната работиха за осигуряването на неговата защита. Тоя град беше определен от румънците да играе роля на бранител на заграбена Добруджа“.

Вестник „Пряпорец“ от 9 септември 1916 г.:
Устремът, с който са се втурнали през границата срещу новия враг, е дивен. Той се явява не само като чувство за борба и ламтеж към победи и слава, но и като желание за отплата… Тъй се обяснява устремът, с който днес българските войски се носят по равнините, които са били люлката на старото българско царство“.
Тутраканската битка (известна още като Тутраканска операция) е сражение през Първата световна война (1915-1918) между българскии румънски войски при град Тутракан, Добруджа.
През Междусъюзническата война Румъния напада България на 28 юни 1913 и добруджанската ѝ армия окупира българските територии до линията Тутракан-Балчик. Два румънски корпуса и 2 конни дивизии преминават Дунав при Бекет и достигат старопланинскитепроходи. След това следва Първата национална катастрофа. Южна Добруджа е включена в пределите на Кралство Румъния. Румънската държава влага изключителни средства за укрепването на завладените територии като превръща Тутракан в една от най-сигурните крепости по Дунава. Тя има 15 форта на 1-2 километра един от друг, две отбранителни линии, землени и бетонни укрепления, оръдия, картечни гнезда, три реда телени заграждения и множество вълчи ями.
Отбраната е поверена на 15-та и 17-та пехотна румънска дивизия с численост 39 000 души, 246 оръдия, 78 картечници и на придадения към крепостта дунавски флот, в състав 4 монитора, 8 стражеви кораба и 4 канонерки.
Генерал Киселов дава начало на атаката на 5 септември сутринта. Той среща ожесточена съпротива от румънското командване, но до вечерта главната укрепена позиция пада. На 6 септември настъплението продължава. Следобед румънският гарнизон се предава. Вечерта ген. Пантелей Киселов влиза в освободения Тутракан. Българската армия пленява 450 офицери, 28 000 войници и цялото въоръжение на противника. Победата при Тутракан поставя началото на освобождението на цяла Южна Добруджа. Тутраканската битка е известна и като „Тутраканска епопея”.
В битката загиват 8000 души, от които 1800 българи. Сред загиналите от българска страна има значителна част офицери. Мястото на сражението днес е военно гробище и един от Стоте национални туристически обекта.

Тутракан

Име скромно и незнайно,
име славно тоя час –
Тутракан! Потръпвам тайно,
Щом те изговоря аз.

Тутракан! О, епопея
на народната ни мощ,
вихрен устрем на идея,
бляск светкавичен на нож!

Паметнико величави
на омраза и любов,
в наниза на наште слави
нова слава, лавър нов!

Име силно, кат клик бранен,
име – вечна гордост нам,
громко кат бой барабанен,
свято като песен в храм!

Иван Вазов

 

Източник – Уикипедия

mediacafe.bg – Николай Ингилизов

За автора