Хорхе Букай: Тръгнах си от България влюбен и се върнах, обичайки я!


Гостуването на световноизвестния
писател Хорхе Букай в страната ни през юни 2010 г. беше определено от многобройните му почитатели като културното събитие на годината. С непринуденото си поведение и слънчев характер той спечели сърцата на хилядите българи, които се докоснаха до него. По желание на читателите и по покана на ИК „Хермес“ на 5-ти юни Хорхе Букай отново пристигна в България.


На 7ми юни в 18,30 часа започна
срещата-разговор на най-четения автор в България с почитатели си в София. Аула „Максима“ в УАСГ се оказа тясна за желаещите да чуят и видят на живо любимия си писател. За срещата бяха дошли над 1000 души, които останаха очаровани от историите, които Букай им разказа. Голямата изненада, която екипът на „Хермес“ беше подготвил за Хорхе и всички негови почитатели, беше прекрасното изпълнение на две народни песни от трио „Пролет“. Момичетата от Националното музикално училище „Любомир Пипков“ допринесоха за доброто настроение на автора и на всички в залата. За колорита на вечерта се погрижи и голямата българска актриса Татяна Лолова, която по неповторим начин прочете предговора към новата книга на Букай„Разказвай с мен“, който е посветен на България. Срещата-разговор завърши с въпроси от публиката и дълга опашка от желаещи да получат автограф и да се снимат с любимия си автор.

На 8-ми юни Хорхе
пристигна в град Пловдив. Предобед той се срещна с журналисти от пловдивските медии, а вечерта се състоя срещата-разговор с почитатели в зала „Пловдив“ на Новотела. Хорхе зарадва читателите си не само с неповторими истории, но и с урок по правене на фокуси. По време на срещата авторът беше поздравен от осем талантливи ученици от математическата гимназия в града, които получиха за подарък от ИК „Хермес“ книги на Букай и автограф от автора.
В знак на уважение към Хорхе Букай скулпторът Веселин Ламбрев му подари една от творбите си – „Гайда“, която да му напомня за Пловдив и слънчева България. Вечерта завърши с дълга опашка за автографи и много усмивки. Следващият ден бе изпълнен с много изненади за аржентинския писател. Денят започна с разходка из Бачковския манастир и завърши с посещение на операта на Веди „Набуко“ в Античния театър.

На 10 юни Хорхе
продължи своето литературно турне по българското Черноморие. Преди срещата с почитателите на своите книги гостът на ИК „Хермес“ се срещна с кмета на града – Димитър Николов. Заедно с тях световноизвестният автор разгледа изложбата на тракийските златни съкровища, а кметът Николов му подари статуетка на закрилника на града – свети Николай Чудотворец.
След морското си гостуване бестселъровият автор се насочи към Града на липите – Стара Загора. На срещата си със старозагорци Букай беше приветстван с изпълнение на народни песни от формация „Жарава“ от РБ „Захарий Княжески“. Писателят поседна при публиката, за да се наслади на музикалния подарък. В края на вечерта всеки почитател на аржентинеца имаше възможност да поговори и да се снима с него, както и да получи автограф.

„Песимизмът на българите ме кара да се чувствам нужен тук. Ето защо смятам следващата година да дойда отново в България!“

mediacafe.bg

За автора