Масови протести срещу добива на Шистов газ в България

Днес, 16 ноември, в София се състоя мирен протест срещу добива на шистов газ в България. Екоактивисти изказаха гласно мнението си срещу политиката на правителството за проучването и добива на шистовия газ в Североизточна България. Те се събраха пред сградата на Министерския съвет и се обявиха за налагане на мораториум върху технологията за проучване вече разрешения за проучване. Ангел Славчев, един от организаторите на протеста, обясни:


„Технологията хидравличен удар е пагубна за природата в България, където се даде разрешение за проучване и добиване на шистов газ. Има воден хоризонт, който е 13 000 кв. км. Тръбите ще минават през него, хидравличният удар минава през водния хоризонт. При пукнатина в тръбите, било при земетресение, било при технически проблем, химикалите, използвани за да се прави ударът, ще навлязат във водата, а от там черпи цяла Добруджа”.


„Разговаряли сме и с Трайчо Трайков, с екоминистъра, с Бойко Борисов в Министерски съвет. Той пред нас се прекръсти и се закле, че ако има 1% опасност за хората и за природата и че щом обещае нещо, го прави… но явно обеща да подпише на инат”,
каза още Славчев цитиран от dariknews.
снимки: dariknews.bg

mediacafe.bg

За автора