Международната космическа станция на 10 години

international_space_station

„Международната космическа станция“ разби рекорда на станция „Мир“ по продължителност на постоянно пребиваване на екипаж в космоса, съобщава Роскосмос, позовавайки се на Интерфакс.

В периода от 8 септември 1989 до 28 август 1999 година, в продължение на малко по-малко от 10 години, на борда на станция „Мир“ постоянно са живеели хора.

На „Международната космическа станция“ постоянно живее екипаж от 2 ноември 2000 година. На практика рекордът беше счупен на 22 октомври.

Постижението на „Международната космическа станция“ е забележително. Дори и след 2003 година, когато бе катастрофата на совалката „Колумбия“, станцията не беше обезлюдена. Наистина, „Международната космическа станция“ премина през много трудности, но това не попречи на хората да живеят там в продължение на почти 10 години.

Всъщност, десетгодишния юбилей на постоянно пребиваване на космонавти в орбита ще бъде отпразнуван съвсем наскоро – на 2 ноември тази (2010 година).

Страните-членки в проекта на „Международната космическа станция“ са постигнали съгласие за продължаване на експлоатацията й поне до 2020 година, а някои страни имат желание за използването й дори до 2028-2030 година. Според някои специалисти дългосрочността е напълно в техническите възможности на изведените в орбита модули.

Светослав Александров http://www.space-bg.org/

За автора