Най-добрият квартал на Пловдив

Третото издание на класацията „Най-добрият квартал за живеене в Пловдив стартира на 15 ноември. То се организира от Дарик радио Пловдив и местното издание на в-к „24 часа“ – „Твоят ден“. Своеобразната надпревара ще продължи до 10 декември. Тя е по идея на националното проучване за най-добър град за живеене в България, което пък приключва на 8 ноември в полунощ.

„Най-добрият квартал за живеене в Пловдив“ се превърна в традиция. Класацията е надеждно социологическо проучване, заради актуалните данни в оценяването на всеки от критериите. Целта е жителите на града да определят къде в Пловдив се живее най-добре и защо, как районните кметове се справят с проблемите и как може да се подобри качеството на живот в отделните квартали. Новото тази година е, че на финала на класацията ще се произнесе и независимо 7-членно жури.
В него ще се включат инженер, лекар, архитект, социолог, екозащитник, политик и човек на изкуството. Гласуването ще се извършва само чрез интернет. През 2009 г. победител в надпреварата стана район „Централен“. Той събира 36% от вота на близо 12 000 гласували. Драмата беше за второто място – след оспорвана борба район „Западен“ остана втори, а „Тракия“ – на трето, съответно с по 22% и 20%. По 8% от вота на пловдивчани си поделиха районите „Източен“ и „Южен“, „Северен“ се класира последен – с 6%. Междувременно Пловдив главоломно продължава да пропада в класацията „Най-добрият град за живеене 2010″ и в момента е едва на 6-та позиция. Ако тази тенденция се запази, в най-скоро време се очаква да бъде изпреварен и от Бургас. Към момента за двата града съответно са гласували 10 936 и 10 167 души. Водещ в класирането е Благоевград – с 42 424 гласа, а на дъното е Разгард – с 1271.

 

Критерии в „Най-добрия квартал за живеене“:

1. Хармонична архитектура

2. Достъпна среда за хора с увреждания

3. Брой указателни табели

4. Зелени площи

5. Качество на обслужване в районната администрация

6. Храмове

7. Брой денонощни магазини

8. Брой денонощни аптеки

9. Алеи за велосипедисти

10. Пейки на обществени места

11. Детски площадки и градини

12. Брой асфалтирани улици

13. Брой обществени тоалетни

14. Брой места за паркиране

15. Брой ресторанти и хубави места за хапване

16. Места, където можеш да изпиеш хубаво кафе

17. Раждаемост

18. Брой банкомати

19. Брой зъболекарски кабинети

20. Възможност за организиране на концерти, изложби и др. културни събития

21. Брой криминални престъпления

22. Безработица

23. Инвестиции

24. Места с безжичен интернет

25. Места за спорт, разходка и релакс

26. Чистота

27. Улично осветление

28. Тишина и спокойствие

29. Атмосфера

30. Места за забавления

31. Удобен транспорт

32. Брой студия за красота

33. Брой начални, основни, професионални училища

mediacafe.bg

 

 

За автора