Пловдивския университет домакин на руски център

Добра новина за всички, които изучават руски език в Пловдив и околностите. На 3-ти юни в 1-ва аула на ПУ „Паисий Хилендраски” се състоя откриването на втория в България център за руски език и култура „Руский мир”. Пловдивският университет е и домакин на центъра. На събитието присъстваха ректорът на ПУ проф. дфн Иван Куцаров, зам. кметът на град Пловдив Красимир Ангелов, деканът на Филологическия факултет доц. д-р Живко Иванов, официални представители на фондация „Руский мир”, както и още много други.

Този център е единствен за югоизточна България. Във Варна, във Варненския Свободен университет, се намира центърът, който обслужва североизточна България.Фондация „Руский мир” е предприела международен проект за разработване на руски центрове в партньорство с образователни организации по целия свят. Руските центрове се създават с цел да популяризират руския език и култура като ключов елемент от световната история, да поддържат  изучаването на руски език в чужбина, да спомагат за развитието на диалога и отношението между различните страни.Всеки център разполага с голяма библиотека и голям избор от руски произведения и филми. Фондацията обединява всички елементи от руската история и култура, съставена е от хора с различни националности – руски граждани, емигранти и чужденстранни граждани, които имат интерес към Русия.

Повече информация можете да поличуте от следния сайт. Или директно в  пловдивски център. Центърът се намира в Новата сграда на Пловдивския университет – бул. „България” 236.

 

Милена Иванова – mediacafe.bg

Снимки – авторката