Ротаракт Пловдив подари мултисензорна стая за деца със специални потребности


С нова „Snoezelen” (мултисензорна стая)
се сдобиха децата от ЦГД „Елица” в Пловдив. Официалното откриване бе на 20 юни похвалиха се за mediacafe.bg от Ротаракт клуб Пловдив. Това стана възможно благодарение на Ротаракт клуб Пловдив и любезното съдействие на канадския Ротари Клуб Ст. Катеринес Сънраиз, който осигури голяма част от средствата за оборудване на стаята. Проектът е продължение на партньорството между двата клуба, започнало още през 2008 г. с изграждането в детската градина на сензорна стая със сух басейн с меки топки, стимулиращ двигателните функции на децата и спомагащ за цялостното им развитие.


Мултисензорната стая
е оборудвана с огледална „диско” топка, лампа с фибро оптични влакна, които сменят цветовете си и са безопасни на пипане, изливайки водопад от светлина, тактилно табло, музикална система, калейдоскоп, UV луминесцентни лампи с ефекти по стените и тавана, ъглови огледала. От прозорците се „усмихват” любими приказни герои.


Стаята ще лекува децата
от специализираната група в детската градина, като въздейства върху всичките им сетива с музика, цветове и светлини. Звучи приятна релаксираща музика с природни звуци – шум от вълни, водопади, птичи песни в гората. Звездно небе и тихо кътче за релакс с пухкав фотьойл, в който потъваш и сякаш се загубваш, са сред останалите изненади тук. Специалното килимче на пода е предназначено за масаж на децата, за които това е необходимо.

Стаята е подходяща за деца
със специални потребности: аутистични прояви, хиперактивност, синдром на Даун, детска церебрална парализа. Тя служи за отмора, успокоение, за освобождаване от натрупаното напрежение; дава шанс за подобряване и развитие на различните възприятия: зрителни, слухови, тактилни, обонятелни чрез редуване на стимулите или комплексно въздействие. Мултисензорната стая ще помогне на децата да преоткрият себе си и обкръжаващата ги среда. Ротаракт клуб Пловдив изказва специални благодарности на г-н Любо Пашов от Ротари клуб Пловдив Филипопол, който осигури ремонта на стаята.
Какво е

Ротаракт?
Ротаракт е международна програма на Ротари Интернешънал за млади професионалисти на възраст между 18 и 30 години, които искат да работят за една добра промяна.Ротаракт има над 195 000 членове и е част от международна мрежа от повече от 8 200 Ротаракт клуба в 151 държави. Един Ротаракт клуб е нещо повече от клуб в служба на обществото. Той е част от глобалното усилие да се постигне мир и международно разбирателство. Ротаракт клуб Пловдив е клуб, създаден в служба на обществото, спонсориран от Ротари клуб Пловдив, който е член на Ротари Интернешънъл (световната асоциация, включваща в себе си повече от 26 000 Ротари клуба).

Цели на Ротаракт

 • Да развива професионални и ръководни умения.

 • Да подтиква към уважение на правата на другите, основаващо се на признаване стойността на всяка отделна личност.

 • Да признава достойнството и значимостта на всички полезни начинания като възможност за служба в полза на обществото.

 • Да признава и осигурява етични стандарти като лидерски качества и професионална отговорност.

 • Да запознае и създаде разбиране за нуждите, проблемите и възможностите, както в местен, така и в световен мащаб.

 • Да осигурява възможности за лична и масова активност, да служи на обществото и подпомага международното разбирателство и добрата воля към всички хора.

По този начин се предоставя възможност на младите хора за повишаване знанията и уменията, което ще им помогне за личностното развитие; да насочи вниманието им към нуждите на обществото; да насърчава по-добри отношения между всички хора по света чрез сътрудничество и приятелство.

Ротаракт клубовете организират различни проекти, естеството на които зависи преди всичко от интересите на членовете на клуба. По принцип съществуват три основни насоки на дейност в програмата на Ротаракт, които всички клубове развиват в различна степен:

 • професионално развитие

 • развиване на ръководните умения

 • развиване на проекти относно клубната дейност

Тези насоки в тяхната съвкупност гарантират балансирана клубна програма, осигуряват важен опит и възможности за индивидуалното развитие на всеки ротарактор.

Ротаракт Пловдив дава на своите членове възможността:

 • да имат приятели, всеки ценен със своята различност и уникалност;

 • да споделят общи ценности и принципи – на разбирателство, взаимопомощ и отдаденост на стойностни каузи;

 • да подкрепят чрез труда си, да споделяме и инициираме проекти в служба на обществото;

 • по-детайлно да вникнем в социалните нужди на обществото, в което живеем и като част от клуба, да участваме в инициативи за подобряване средата и качеството на живот на нуждаещите се от това.

 

mediacafe.bg

За автора