С аромат на български рози в европейската нощ на музеите, историята и традициите

rozafest
Каквото и да се случва в България – кризи, идиотски политически боричкания и още по-неадекватни такива решения, едва ли има някой, който ще отрече, че тази шепа българска земя е една от най – красивите в света. В чест на розата – един от най-българските символи е и фестивалът на розата, традициите и изкуствата. Домакин на това събитие е Казанлък, а началото му е на 19 май. Тази дата съвпада с датата, на която Европа чества нощта на музеите, историята и традициите.

Фестивалната програма ще продължи до 24 юни като отделните седмици ще бъдат посветени на различни природни елементи, сред които огън, вода, въздух, земя и разбира се, на българския символ – розата. Родните български традиции и техните интерпретации в съвременното изкуство ще бъдат показани на фестивала в „столицата на розите” – Казанлък.
roza-bg
Сред основните акценти в програмата са минифестивалът „ОпеРОЗА“, с който ще започнат празниците в Казанлък. Той е посветен на Емануил Манолов – автор на първата българска опера, написана специално за Казанлъшкия оперен театър, както и шоуто „Нестинарка“, в изпълнение на балет Арабеск.
Организаторите на фестивала на розата, традиците и изкуствата са помислили за всички. В музикално отношение посетителите ще могат да се насладят на множество изпълнения, като се мине през жанровете етно и джаз и се стигне до камерна музика. Освен всичко това, програмата ще бъде изпъстрена и с множество спектакли, карнавал, пленери, изложби, уъркшопи, демонстрации, дегустации, конкурси и т.н.
В продължение на повече от месец, гостите на събитието ще могат да се докоснат до живата традиция на Розовата долина както и до невероятната енергия на българското изкуство. Всички събития в програмата на фестивала, можете да разгледате на сайта на Община Казанлък.

mediacafe.bg
– Димо Димчев

За автора