Тази вечер Юпитер и Венера се целунаха

След залез Слънце се случи нещо много красиво. Видяхме как две планети, отдалечени на стотици милиони километри, почти се докоснаха. Става въпрос за Венера и Юпитер, които се доближават толкова много, че изглеждат, сякаш се допират, само на 3 градуса разстояние! Разбира се, както знаем Венера е втората поред планета от Слънчевата система, а Юпитер – петата и съответно реално ще са много далеч една от друга.


Венера
е втората по ред планета от Слънчевата система и носи името на богинята Венера от римската митология. Тя е земеподобна планета, много близка по големина и общи качества до Земята,понякога е наричана „планетата-сестра на Земята“. На Земята тя може да се наблюдава само непосредствено преди изгрев и непосредствено след залез.Тогава е най-яркото небесно тяло и затова понякога често е смятана за звезда и е наричана Зорница и Вечерница.Венера няма естествени спътници.Една интересна подробност за въртенето на Венера е, че то изглежда е в синхрон с положението на Земята, Венера е винаги обърната с една и съща страна към Земята.

Юпитер е петата по отдалеченост от Слънцето планета и най-голямата (с голяма преднина) в Слънчевата система. Юпитер и другите газови гиганти в Слънчевата система (Сатурн,Уран и Нептун) са известни още като планети-гиганти,като е 2,5 пъти по-масивен от всички останали планети в Слънчевата система взети заедно.Юпитер се върти най-бързо от всички планети в Слънчевата система, в резултат на което полюсите ѝ са видимо сплеснати.Юпитер има бледи пръстени съставени от прахообразни частици попаднали в орбита вследствие на сблъсъци на метеорити с нейните спътници.Има 63 естествени спътници. Той е четвърти по яркост обект в небето.


Тук от Земята можем да видим двете планети с просто око от залез до към 22,30 ч в западна посока. Те ще са най-ярките две близки точки една до друга, като  Венера е по-ярката.

Интересното е ,че веднага след залеза ще бъде видим и Меркурий, така че шоуто ще е тройно.

От утре планетите започват да се отдалечават.

mediacafe.bg

За автора