Триград – център на Орфически мистерии

misteryies
Десетото издание на станалите традиционни „Орфически мистерии“ в Триград е на път да се превърне в реалност. Това ще се случи на 28 и 29.07.2012г. Тази година акцент в празника ще бъде мащабната възстановка на легендата за Орфей и Евридика. Част от подготвяния спектакъл ще бъде в уникалната пещера „Дяволкското гърло”, допълнен със зрелищно огнено шоу.

За онези, които няма да успеят да влязат в пещерата, организаторите на събитието са предвидили то да се излъчва и на екрани отвън. Освен това тази година гостите и жители на Триград ще имат възможността по време на празника да се насладят и на грохота на кукерските звънци в допълнение към орфическите ритуали. Началото на възстановката на древната легенда ще започне в 19 часа на 28 юли.
Тя ще бъде последвана от рок концерт и дискотека на открито. Председателят на Туристическото дружество „Орфей“ Влади Солаков казва, че откакто дружеството стопанисва пещерата, всички приходи от „Дяволското гърло“ отиват за реклама на пещерата, на туристическите дестинации в близост до нея и подобни прояви като мистериите. Легендата за Евридика и Орфей и неговото влизане в подземното царство ще започне с възстановка на тракийска сватба между Орфей и Евридика, изиграна от професионални актьори“, разказа още Влади Солаков.
Цялата легенда ще бъде пресъздадена – от сватбата между двамата, през ухапването на Евридика от пепелянка и тръгването на Орфей до подземния свят. Огнен спектакъл в самата пещера ще разкаже за слизането на Орфей в подземното царство на Хадес. В дъното на залата до лековития извор в пещерата Орфей ще се обърне и ще се пресъздаде изцяло легендата. След това той ще излезе навън и оттам вакханките ще го поемат и изнесат, разказват част от сценария организаторите.
Всъщност идеята на Орфеевите празници в Триград е хората да се върнат повече от 3000 години назад и да видят събитие, което предполага се, че се е случило именно тук. Смята се, че митичният тракийски певец е основоположник на Орфическите мистерии, които стават особено актуални в епохата на елинизма след завоеванията на Александър Велики. Наред със споменатото дотук, в програмата на „Орфическите мистерии“ в Триград тази година ще има и много гайди, народнитанци и добро настроение.
Не ви остава много време, за да решите дали да видите всичко това, но мисля, че наистина ще си струва!

mediacafe.bg
– Димо Димчев

За автора