Автомобили без шофьори в Калифорния

Съществува огромна вероятност в обозримо бъдеще по магистралите и пътищата на слънчева Калифорния да потеглят т.нар. самоуправляващи се автомобили. Такива вече са конструирани в САЩ. Возилата ще могат да се движат по пътищата, без да бъдат управлявани от водач. Всичко това става възможно, след като губернаторът на щата Джери Браун подписа разрешение за мащабни тестове на колите, макар и с едно важно условие – в тях да има правоспособен водач, който би поел управлението в случай на повреда на автоматиката.
На церемонията по подписването на въпросното разрешение в центъра на полигона на компанията Google в Маунтийн вю, губернаторът сподели, че автономните коли са пример за технологичния напредък на Калифорния, която днес осъществява утрешната научна фантастика.
auto-kalifornia
Трябва да оитбележим, че пилотният проект се реализира от изследователите на Google,а ръководител на екипа е Сергей Брин – единият от съоснователите на интернет гиганта. Колата на Google получи през май регистрационен номер от съседния на Калифорния щат Невада.
Това бе първият номер даден в САЩ на автомобил от подобен вид – модифицирана Тойота Приус оборудвана с видеокамери, радари, лазерен приемник, което позволява на автомобила да получава самостоятелно данни за движението около себе си. Безспорно, картите, по които колата достига до целта си, са най-подробните.
 
 

За автора

Вашият коментар