Измислиха самозареждаща се клетка

Неотдавна изследователи от Технологичния институт на Джорджия са измислили нещо, за което смятат, че е доста ефективен подход по посока на преобразуването на кинетичната енергия в електрическа. Те са разработили самостоятелно зареждаща се клетка, която директно преобразува механичната енергия в химична енергия. Клетката съхранява енергията дотогава, докато не бъде освободена във вид на електрически ток.

Чрез създаването на клетката-генератор за създаване и съхранение на енергия на практика отпада нуждата от системи, използващи отделни батерия и генератор.

Жонг Ли Ванг, професор от Технологичния институт на Джорджия, твърди, че клетката за генериране и съхранение ще поне пет пъти по-ефективна в преобразуването на механичната енергия в химична енергия в сравнение с традиционните системи, където генератор и батерия са отделни.

Клетката представлява катод от литиево-кобалтов оксид (LiCoO2) и анод от титанов диоксид (TiO2 нанотръбички), разделени от PVDF филм. Когато върху клетката бъде приложен натиск, PVDF генерира пиезоелектрично напрежение, което привежда литиевите йони в електролита в движение от катода към анода, като по този начин се зарежда клетката.

Системата може да се използва за преобразуване на механичната енергия от ходене, от гумите на превозното средство, от океански вълни или от механични вибрации.

 

 

За автора

Вашият коментар