Наркотикът Facebook

Спомняте ли си, имаше един филм „Болница на края на града“? – е в република Черна гора вече има клиника, в която лекуват от зависимост от Facebook, Twitter и други социални мрежи. Статистиката сочи, че профили във Facebook имат повече от половината от жителите на Черна гора. Мнозинството от тях са млади хора, които са буквално пристрастени към социалната мрежа. Досега от зависимост са излекувани едва двама тийнейджъри.

С нестандартното лечение се е захванал психотерапевтът Данило Йокич, но за огромно мое съжаление, не се казва, какво предтставлява това лечение. Можем само да гадаем, дали то не е някакъв аналог на така познатата у нас закана "ще те излекувам по овчерската" – знаете една по-здрава сопа, и надявам се здрав гръб…

Оказва се, че повечето от пациентите на Йокич  прекарвали по 15  и повече часа във Facebook през уикендите, а в останалите дни – от 5 до 7 часа. Това са интровертни личности, които в повечето случаи нямат приятели и компенсират това с намирането на виртуални такива.

Една новина, която струва ми се не се нуждае от кой знае какви задълбочени коментари, но все пак трябва да отблележим, че живеем е в технологичен век, и по-дългото застояване пред компютъра е някак естествено. По-ненормално е другото, че пододбни държави, в това число и нашата не успяват да открият начините да изкарат младите навън, по спортните площадки, в плувните басейни, защото такива просто липсват. И докато се строят кооперацийки, в които в най-добрия случай живеят 2-3 семейства, а за спортни съоръжения не става въпрос, то дотогава хората ще си седят на компютрите и ще кликват върху бутон "харесвам" или "не".

facebook-addiction-social02

 

 

За автора

Вашият коментар