Смартфони които засичат заболяване

Изследване, проведено от учени от Университета в Хюстън, отвежда телефона ви една стъпка по-близо до момента в който той ще ви съобщава дали сте болни. Джиминг Бао, асистент по електронно и компютърно инженерство и Ричард Уилсън – професор по химично и биомолекулярно инженерство, заедно разработиха позлатено стъкло с дупки, които ще бъдат блокирани при наличието на бактерии. Идеята е все още в процес на разработка, но Уилсън твърди, че крайният продукт, който ще се прикача на телефона, ще струва само 20 долара.

Процесът се съсредоточава около стъклената плочка, покрита със светлочувствителен материал и злато с малки дупчици, които позволяват на светлината да премине през тях. Антитела на болести са поставени в отворите на слайда, придържайки се към стъклото. Ако биологична проба съдържа тези болести, молекулите ще се свържат с антителата в отворите. Това не е достатъчно да покрие напълно дупките, така че още един слой на антитела се поставя на върха, заедно с ензими които предизвикват производство на сребро. След кратък период от време слайда може да се изплаква отново и произведеното сребро ще бъде достатъчно, за да блокира светлината от идващите дупки.

Това е сложен процес, но изследователите са убедени, че това може да се дестилира в малко устройство, като например закрепена леща, която да може да се разчита от камера и светкавица на смартфон. Системата все още не е напълно доказана. Особено след като учените все още трябва да намерят начин, чрез който да гарантират, че бактериите могат да достигнат до повърхността на слайда, за да се получи най-точно разчитане. Но ако тази концепция стане реалност, тя може да помага на медицински служители по време на екстремни ситуации и при диагностицирането на голяма група от хора, за кратко време.

Вашият коментар